26 de junio de 2008

Cesta na sever 1, 2

Tour al Norte........... Čím začít......... Každopádně to byla zatím jedna z nejlepších akcí, který jsem v Chile zažil, díky za to všichni AFSersssssssssssssss....
Sešli jsme se v pátek 13. junia někdy po obědě všichni v kavárně na autobusovým nádraží. Celý dopoledne jsem přadtím bjoval s větrnými mlýny na ministerstvu školství, takže jsem byl opravdu rád, že konečně jsem zase s ostatníma studentama. Jelo nás třicte ze třinácti zemí a ještě k tomunás doprovázeli tři chilani-dobrovolnice z AFS, aby na nás dávali pozor, abychom se třeba opilí nevydali na procházku po Atacamě a tak podobně.
Kolem pátý jsme z kavárny vyrazili dvěma dodávkami do jedné misie, kde na nás čekal zbytek studentů ze Santiaga. Zase jsem rád viděl Malteho (GER), Lachlana (NZ), John (USA), Natali (USA), Naighou (NZ), Sikrit (AUT), Anastaciu (GER), Hortense (FR), Eni (HUG), Taniu (IT), Ann (USA), i kdyz ty vlastne vidam celkem casto a taky hlavne spoustu novejch lidi.
K veceru pro ns konecne prijel autobu, my se odlepili od rozehratych kamen a konecne nasedli do autobusu smerem na sever, za teplem...
Cesta nocni dalnici neni kupodivu az tak zajimava, tak si odpustim popis... Snad jenom, ze jsme se divali na 300 a fakt e mi to nelibilo. Porad jsem si rikal, co je na tom filmu tak spatnyho a obehranyho a pak jsem si uvedomil, ze ma poetiku skoro jako z pornofilmu...
Rano jsme se probudili do mlhy uprostred poustniho mesta Copiapo, ktery stoji doslova uprostred niceho. Mlha vsude kolem je jedina vlhkost, ktera tady pada, pokud zrovna jednou za pet let behem invierno boliviano (prosinec, leden) nespadne trochu deste z Atlantiku, coz potom vytvari efekt rozkvetle pouste.
Na snidani jsme dorazili do hotelu Puerta Inca v Caldere. V pokoji jsem byl skoro cely tyden s Lachlanem, Maltem, Jonhem, Brianem (USA) a Steinerem (NOR). Jako jedinejch sest kluku jsme skoro vzdycky dostali setipokojak s jednou sprchou.
Vyrazili jsme do mesta a byla sranda. Pred kostelem jsme se asi pul hodiny fotili (dvacet fotaku na dvacet lidi, a to skoro vsichni maji facebook...). Chvili jsem pokecal s nove objevenou Bosorkou - Guro (NOR), objevili jsme prvni trhy (ale s tema peruanskejma na severu se to samozrejme nedalo srovnat), prosli se po vetrne plazi... No vubec zatoka Caldery je takova divna. Je to dost maly mestecko, takze z jedny strany je plaz a zdruhy pristav, na kterym se naklada neuveritelny mnozstvi medi (vozi ho sem vlakem uz od roku 1850 - prvni vlak v Chile). Vypada to az hrozive, zvlast, kdyz za tim obrovskym pristavem jsou v podstate jenom holy pisecny plane.
Odpoledne jsme jeli na Bahiu Inglesiu (Anglicka zatoka), kam jezdil odpocivat uz i Sir Francis Drake. Bylo mimo sezonu, takze temer nikdo (v lete pry narvano jednak bohatejma lidma z Copiapo a taky urednikama z blizkych medenych dolu, kteri vymeni bilou kosili za kytickovany bermudy a jsou surfovat).
Na plazi jsme se chvili prochazeli, pak se prevlikli do plavek a sli skakat do vody. Jste, ze jsme s sebou meli Briana, kterej vzdycky skocil prvni. Sice mo nechape metrickej system a porad mluvi o feetech, ale i tak jsme si rozumeli a nidko neprisel o nohy.
Na plazi jsme pak chvili kleplai kosu a nakonec skocili do jediny otevreny restaurace na empanady se sejrem a camaronama... mnam, dal bych si znova...
Vecer jsme pak jeste trochu prosli Calderu, stavili se v muzeu sutru (zabavnejsi muzeum jsem fakt jeste nevidel), nakoupili zasoby na cestu pousti a chvili polezeli a pokecali na plazi s Ann, Lachlanem a Natalie. V hotelu jsme se jeste sjeli (sjeli, nikoli sjeli nebo ojeli, nybrz sjeli) po klouzacce...

4 comentarios:

Anónimo dijo...

Ahoj Milane, peknej prispevek a fotky, my sme ted taky na takovy mensi ceste na Sever, psal sem ti o tom v mailu.Za tri dny sme stopem dali vic nez 1800km, tedka pisu z knihovny v jednom malickym primorskym mestecku v Litve, a doufam ze nam to tak pujde celou cestu:)
Mej se a pozdravuje te Zaba

Milan dijo...

Holaaaa Tomáši, jak se vede? Na jak dlouho ste vyrazili? To je super. Za dva týdny jedu na sever znaova, tak se tam třeba potkáme. Mimochodem ti budu muset vyprávět fakt vtpnou story, když jsem kupoval letenky, ale radši ti to hodím do mailu, protože me da ajena :-) :-) :-)Na jaky vsechny mista razite? Budete davat Helsinki? Seznamil sem se tady s jednou Finkou a kdyz delaj party, tak to prej pokazdy vypada jako na Sibince a predtim delaj nakupy v estonsku tak za 1000 ecek, tak si predstav nakoupit za to u Cinanu.... Mej se a cuidate huevon.... a pekne se starej o Zabu...
Zabsi: Mej se hezky a pekne se starej vo Tomase, at se mu tam nic nestane :-) :-)

Anónimo dijo...

Ahoj, ted sme na estonskym ostrove Saaremaa, pak se chceme podivat do Tallinu, na nejaky narodn parky v Estonsku, pak Riga, Vilnius a jedem domu.Celkove tu budem tak 2 tejdny, Zaba pospicha na zapis na hnojarnu. Helsinki nedavame, ale o tom nakupu v chlastu v Tallinu taky uvazujem:))

Milan dijo...

Koukám, že si to fakt užíváte. jak dlouho tam vlastně už jste? Koukam, ze cely Pobalti najednou. I kdyz podle toho, co mi rikala mama tam toho stejne az tolik neni, tka lepsi to dat naraz :-) A jak clastaj mistni? Asi dost, ne? Aspon podle toho co jsem slysel od Elys, ze se deje ve Finsku. Jak je to tam se stopem? Tady prej docela v pohode, ale este lepsi v Bolivii, podle toho co mi vypravel Michal. Ted mi psal z Limy a prej ej to tam super, vsechno skoro zadarmo, i cesky student, kterej zije z grantu si tam pripada jako milionar... takze uz vim, kam zamirim priste :-)
btw. Zaba fakt chce na hnojarnu? Kam jeste se dostala? Hele a nechce jit msito toho na ustavku? rekni ji, ze jestli pujde do 7B, tka si s ni sednu do lavice :-)